Loading...

Tipi i rymden

Det högtflygande projektet med filmen” Tipi in space” började som en galen idé där filmaren Björn Lindfors antog utmaningen tillsammans med Canon att filma ateljé Lyktans lampa Tipi på 27 000 meters höjd ovanför jorden. Tipi skulle släppas upp från Esrange space center i Kiruna i september i år.

Känslan av science fiction var påtaglig inför släppet av den 500 kubikmeter stora ballongen. Stämningen var laddad – kommer det fyra kilo lätta ekipaget att klara påfrestningarna i form av extrem kyla, fukt och den tunna luften?

Armaturen fick byggas om i Ateljén hos ateljé Lyktan för att få en lättare konstruktion och kameror och teknisk utrustning fick trimmas rejält för att kunna klara uppdraget. Inget lämnades åt slumpen, till exempel krävdes det speciallim för att klara påfrestningarna och för att inte överskrida viktgränsen byggdes en ram i kolfiber för lådan med teknik, kameror och gps-utrustning.

Allt gick till synes enligt planen vid uppfärden med den heliumfyllda ballongen, och nedfärden var fritt fall med minimal inbromsning av fallskärmen i den extremt tunna luften. På 1000 meters höjd tappade tornet dock kontakt med ekipaget.

En helikopter sattes in för att spana och för att försöka pejla in utrustningen. Eftersom kontakten hade brutits fick de leta på marknivå. Det fanns helt klart en oro för att ekipaget hade kraschlandat.

Landningen hade skett i en stenöken nära finska gränsen och konstruktionen i kolfiber, de tre medföljande kamerorna och armaturen hade lyckligtvis klarat sig utan en skråma.

Med filmerna i tryggt förvar satte sig hela teamet för att se resultatet. De första filmsekvenserna på låg höjd med landskapet i bakgrunden var fantastiskt fina. Men när Tipi flög in i molnen hände något oförutsett, och hela projektet befardes gå i stöpet – det hade fastnat iskristaller på linsen och man såg knappt något alls.

På 25 000 meters höjd syntes plötsligt Tipi klart igen. Anledningen var den tunna luften, med ett tryck som är närmare 30 gånger lägre än på markytan, som inte kunde hålla kvar fukt och frosten som täckte linsen dunstade på ett ögonblick.

Björn Lindfors med filmteam och ateljé Lyktan kunde andas ut. Projektet var i hamn.

Se filmen på ateljé Lyktans Youtube-kanal här:
Tipi in space