Time

Design Bengt Källgren

Med Time har formgivaren Bengt Källgren skapat en enkel, stilren armatur anpassad för kontor, lab, skolor och andra offentliga miljöer.

Redan när armaturen lanserades för första gången 2006 var den tekniskt i framkant. Då standardutrustad med ett eller flera multidon som tillsammans med T5-lysrörens variabla färgtemperaturer gav såväl belysningsprojektören som användaren möjlighet till individuell ljussättning. Sedan dess har Time ständigt följt tidens gång och utvecklats med den nyaste tekniken. Idag är samtliga varianter försedda med den senaste LED-teknologin.

Timefamiljen är en komplett armaturserie som med fördel kan användas i anläggningar och byggnader där maximal energieffektivitet, lång livslängd och en hög miljöprofil efterfrågas.

I över ett decennium har Time lyst upp offentliga miljöer och är idag ateljé Lyktans i särklass bredaste armaturfamilj.


Designskisser.


3D-modeller och ritningar.


Armaturprofiler.
Pendel

Erbjuds i singel-, dubbellängd och systemutförande i flera olika längder och med tre olika typer av bländskydd. Armaturen finns i två olika modeller, med upp- och nedljus eller med endast nedljus. Med hjälp av de dolda integrerade snabbkopplingarna kan belysningssystemet effektivt byggas ihop i långa lysande linjer utan ljusavbrott efter rummets form. Med 90-graders hörnsektion skapar du L-, U- eller rektangulära formationer.


Time Singel Pendel. Klassrum, Glasbruksskolan.


Time Singel Pendel. Laboratoriesal, Nyboda skola.


Time Singel Pendel dubbellängd. Mötesrum, Nya Malmö Latin.


Time System Pendel. Korridor, Kemira Kemi.


Time System Pendel. Mottagningsrum. Eastmaninstitutet, Stockholm.


Time System Pendel. Information och arbetsstationer, Stadsarkivet i Stockholm.


Time System Pendel. Lanterniner.


Time Tak / Pendel. Specialarmatur gjord i Ateljén för Porsökyrkan i Luleå.


Tak

Takmodellerna monteras dikt tak och har lika brett utbud av varianter som pendelmodellerna. Armaturen snäpps enkelt fast mot en takprofil som monteras mot taket. Skapa lysande linjer utan ljusavbrott med systemvarianterna.

Det infällda belysningssystemet erbjuder integration i alla typer av akustikundertak med dolda eller synliga profiler. Den unika justerbarheten i armaturen är helt oberoende av kantutformning och fabrikat på akustiktaket, vilket säkerställer att armaturen livar i samma nivå som undertakets undersida. Armaturen finns i singel- och systemutförande i många olika modullängder och kan fås med tre olika typer av bländskydd. Med systemarmaturen ges fria designmöjligheter att skapa effektfullt långa lysande linjer.


Time System A/E-kant Tak infälld. Korridor, Kemira Kemi.


Time Singel Tak infälld dubbellängd. Öppet kontorslandskap, SEB Arenastaden i Stockholm.


Time Singel Tak infälld. Kontorsrum.


Time Singel infälld dubbellängd. Mötesyta.


Time Singel infälld. Mötesrum.


Time System infälld. Konferensrum.


Time System infälld. Belyst vägg.


Bord och Golv

En mobil armatur för det aktivitetsbaserade flexibla kontoret och miljöer som kräver god ljusbehandling. Armaturerna passar även som fristående solitär för att ge ljustillskott i befintliga lokaler med låga ljusnivåer. Utformad för att skapa bred ljusbild och hög jämnhet i öppna landskap.


Time Bord.


Time Golv.


Bengt Källgren

Sedan 1969 har Bengt Källgren arbetat med ljusplanering för olika typer av anläggningar med en viss tyngdpunkt på offentliga projekt. Under första hälften av 1970-talet deltog Bengt i projekteringar av lokaler för bland annat Riksdagen vid Sergels torg, Sheraton hotell vid Tegelbacken, Polishuset i kvarteret Kronoberg i Stockholm och Nordiska Kompaniet, NK.

Från 1975 har Bengt Källgren bedrivit egen verksamhet avseende ljusplanering och formgivning. Arbetet med ljusplanering har till största delen avsett offentliga byggnader och hans uppdragsgivare har oftast varit konsulterande arkitekter.

“Redan 1969 började jag, på efterfrågan av arkitekter, att rita armaturer avsedda för vissa projekt. Detta arbete med att formge specialanpassade armaturer har gett mig kunskap om teknik och konstruktioner samtidigt som arbetet med ljusplanering har gett mig inblick i vilka produkter som efterfrågas av marknaden. Detta har lett till att jag sedan mitten av 1970-talet har arbetat med produktutveckling för olika tillverkare”, säger Bengt.

Bengt Källgrens samarbetet med ateljé Lyktan startade 1999 med armaturen Rio, som med sin form och funktion på många sätt kan ses som föregångaren till Time. Time lanserades för första gången 2006 och är idag ateljé Lyktans bredaste armaturserie.


Bengt Källgren.