Riff Relay

Designstafetten utforskar ateljé Lyktans nya ljusmotor

Tre komponenter och obegränsat med idéer – det var förutsättningarna när åtta designers, hantverkare och ateljé Lyktans egen Ateljé utmanades att utforska ljusmotorn i den nya armaturen Riff. Projektet som gick under namnet Riff Relay presenterades i ateljé Lyktans utställning under Milano Design Week 2015.

Riff ljusmotor

Den nya armaturen Riff, designad av Olle Lundberg, är uppbyggd kring en ljusmotor som enkelt kan varieras med olika skärmar. Inspirationen till pendelarmaturen kom från bilindustrin där man har en lång tradition av att bygga olika modeller på samma plattform.

Originaldesignen av Riff kommer i tre olika lampskärmar, tre storlekar och två färger. För att visa de oändliga möjligheterna med Riff bjöd ateljé Lyktan in åtta arkitekter, designers och hantverkare att skapa sin egen unika pendel. Resultatet är en samling unika skärmar som tillverkas i en begränsad upplaga om tio.

#1 Olle Lundberg

Olle Lundberg har över 25 års erfarenhet med rötterna i skandinavisk design. Hans studio Lundberg Design fokuserar på strategiska och visionära designlösningar. Lundberg tycker att en produkts framgång bygger på att hitta en balans mellan konsumentinsikt, teknik och konst.

Material: Riff medium ljusmotor med nät i mässing.

ØxH (mm) 210x400.

#2 Åsa Jungnelius

Åsa Jungnelius har en MFA i keramik och glas från Konstfack. Hon arbetar främst med glas och är en av medlemmarna av designgruppen Last Editions. Åsa Jungnelius finns representerad i Nationalmuseums och Röhsska museets samlingar, men även i många svenska och internationella privata samlingar.

Material: Riff liten ljusmotor med handformat kristallglas och blast i kalvskinn.

ØxH (mm) 150x350.

#3 Stefan Borselius

Stefan Borselius grundade sitt designföretag 2002 och skapar innovativ design med fokus på att hitta nya lösningar för material, form och funktion. Borselius har vunnit flera priser och utmärkelser och han finns representerad i Nationalmuseums samlingar.

Material: Riff medium ljusmotor med skärm i aluminium.

ØxH (mm) 350x320.

#4 Ludvig Löfgren

Ludvig Löfgren har lång erfarenhet av att arbeta med konst och glaskonst. Han är utbildad vid Hovedskou Fine Painting School, Konstfack och glasskolorna i Kosta och Orrefors. Hans unika design har som mål att ta traditionell svensk glaskonst in i framtiden. Löfgren arbetar idag vid Målerås Glasbruk.

Material: Riff liten ljusmotor med handblåst, blästrat och graverat glas.

ØxH (mm) 450x500.

#5 Tham & Videgård

De svenska arkitekterna Bolle Tham och Martin Videgård har ett långsiktigt samarbete med ateljé Lyktan. De har vunnit många priser och utmärkelser, bland annat Årets Arkitekter. Deras arbete beskrivs som tydligt och generöst.

Material: Riff medium ljusmotor med blästrad plexiglastub.

ØxB (mm) 150x570.

#6 Henrik Schulz

Arkitekten och designer Henrik Schulz är utbildad vid Chalmers, Konstakademien och The School of Design i Danmark. Schulz arkitektkontor i Göteborg arbetar med flera välkända skandinaviska varumärken, bland annat HAY, Horreds och ateljé Lyktan.

Material: Riff liten ljusmotor med lameller utskurna ur massiv ask.

ØxH (mm) 200x280.

#7 Horisaki

Den svensk-japanska designduon Karin och Makoto Horisaki skapar unika läderhattar i deras studio i Rockneby i Småland. Deras hattar har burits av ett flertal internationella artister som t.ex. Lady Gaga och deras produkter säljs i några av världens mest prestigefyllda modebutiker.

Material: Riff liten ljusmotor med bränd kaninfilt, linnetyg och flexibel ståltråd.

ØxH (mm) 180x200.

#8 Alexander Levin

Levin är tredje generationens guldsmed och smyckesdesigner och driver familjeföretaget Levins Guld & Silver som grundades i Motala 1937. Levin designar även förlovnings- och vigselringar under varumärket ”Bonnie & Clyde” och retrosmycken under namnet ”Jewellery 71”.

Material: Riff liten ljusmotor med ringar i plexiglas och rör i 925 silver.

ØxH (mm) 180x100.

#9 Ateljén

I över åttio år har unika armaturer skapats i ateljé Lyktans egna ateljé och studio. Idag arbetar två personer heltid i ateljén, som är ett komplement till ateljé Lyktans vanliga produktion.

Material: Riff liten ljusmotor med lameller och övriga detaljer i koppar.

ØxH (mm) 220x220.

Detaljer

Material
Ljusmotor i pressgjuten ZAMAK.

Montering
Pendlas i 2,5 m textilkabel. Strömkabel och elektronisk driver ligger monterad i den medföljande takkoppen.

Storlek
Riff Relay utgår från tre olika storlekar: ØxH = 100x74 / 150x109 / 225x159 mm.

Ljuskälla
Inkl. LED-ljuskälla Talexx engine, ljusfärg 3000K alt. 4000K. Färgåtergivning Ra > 80. Ljusfärgstolerans 3 SDCM. Nominell livslängd 50 000h, 5-års garanti på ljuskällan.

Press
Presskit (zip)

Unika armaturer i begränsad upplaga

Resultatet av projektet Riff Relay blev nio stycken unika pendlar som tillverkas i en signerad och begränsad upplaga om tio exemplar vardera. Vill du bli ägare till en Riff Relay – kontakta Thomas Holm på ateljé Lyktans marknadsavdelning eller skicka in din intresseanmälan via formuläret nedan så hör vi av oss till dig.

thomas.holm@atelje-lyktan.se
+46 (0)44 781 23 04

Förfrågan

Leveranstid: ca 6 veckor.

#1 Olle Lundberg
#2 Åsa Jungnelius
#3 Stefan Borselius
#4 Ludvig Löfgren
#5 Tham & Videgård
#6 Henrik Schulz
#7 Horisaki
#8 Alexander Levin
#9 Ateljén