The 7th room

Treehotel x Snøhetta x ateljé Lyktan

2010 invigdes det numera världsberömda Treehotel i byn Harads nära Polcirkeln i Norrbotten – en boendeupplevelse med modernt designade trädrum mitt i en orörd natur.

ateljé Lyktans avdelning för specialarmaturer har tillverkat och utvecklat ett antal unika armaturer i samarbete med några av Skandinaviens främsta arkitekter.

Det senaste trädrummet, “The 7th room”, är ritad av den norska arkitektbyrån Snøhetta och stod klar för invigning i januari 2017.


The 7th room är skapat i olika upplevelsenivåer. Uteplatsen består av ett dubbelt säkerhetsnät spänt mellan huskropparna tio meter ovanför marken. Här kan gästerna ligga och lyssna på skogens sus, titta på stjärnorna eller sova under bar himmel.

I kontrast till den mörka utsidan präglas insidan av ljusa träslag med golv i ask och väggar och tak i björkplywood.

Det naturliga ljuset är genomgående den största ljuskällan i trädrummet. Stora panoramafönster vetter även mot norr där norrskenet kan ses under klara dagar. Stjärnhimlen kan bekvämt upplevas genom stora öppningsbara takfönster i sovrummen.

Den svävande huskroppen stöttas av tolv pålar. Fasaden är klädd i svartbränd furu.

En svartvit bild i naturlig storlek tryckt på ark av aluminium täcker byggnadens bottenfasad, bilden är tagen upp mot trädtopparna innan rummet lyftes på plats.

Stora glasdörrar mot uteplatsen löser upp gränsen mellan ute och inne.

Specialarmaturerna är klädda i svart och vit björkfanér där pendelns upp- och nerljus kan förändras efter behov eller årstid. Väggarmaturerna har en flexibel ledad arm och ett pianogångjärn längs med skärmarna som möjliggör en steglös justering av ljusets mängd och riktning.

Pendelarmaturens upp- och nerljus kan varieras individuellt.

Loungedelen.

Väggmonterad läslampa i ett av sovrummen.

Väggmonterad läslampa.

Armaturens skärmar är klädda i björkfanér, skärmarna kan vinklas steglöst med hjälp av ett längsgående pianogångjärn.


Foto
Johan Jansson.

För de senaste nyheterna.